03.06.2024
Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun Tuoreverkon tarina sai alkunsa Kuopiossa.
Kari Lyytinen perusti yrityksen kesäkuun 1. päivänä 1999 aluksi Itä-Suomen Tuoreverkko -nimisenä. Muutaman vuoden kuluttua Itä-Suomi pudotettiin pois nimestä, koska viljelijöitä tuli mukaan pian muualtakin Suomesta.
Tänä päivänä olemme runsaan 30 vihannes- ja marjanviljelijän myyntikanava ja yrityksen johdossa on tehty sukupolvenvaihdos. Karin tytär Marjut Soininen jatkaa ansiokasta työtämme yhdessä henkilöstön, asiakkaiden ja viljelijöiden kanssa. Syntymäpäiviämme juhlittiin toukokuussa Tuoreverkon toimipisteellä Kuopiossa yhdessä viljelijöiden kanssa.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Esseyah osallistui Tuoreverkon syntymäpäiville. Hän piti siellä juhlapuheen, jonka voitte lukea alta:
Hyvät tuoreverkkolaiset, arvoisat kutsuvieraat,
Olemme tänään juhlistamassa Tuoreverkko Oy:n 25-vuotista taivalta viljelijöiden yhteistyökumppanina ja sadon markkinoijana. Takana on paljon onnistunutta työtä, erityisesti yhteistyötä, tärkeän ja vaativan tuotannonalan toiminnassa.
Tuoreverkon tapaiset toimijat ovat arvokas osa puutarhatuotteiden ketjussa viljelijältä kuluttajalle, oli kysymys sitten luomusta tai muusta tuotannosta. Vaikka suurimmat tuotemassat kulkevat suurten keskusliikkeiden kautta, tarvitaan toimivaan kokonaisuuteen myös Tuoreverkon tapaisia pienempiä tukkuliikkeitä. Teidän kanssanne asioidessaan viljelijä saa yksilöityä tietoa satonsa markkinoinnista, ja palaute liikkuu nopeasti molempiin suuntiin. On suuri etu, että sekä tuottaja että sadon ostaja tuntevat toisensa hyvin ja ovat jatkuvassa keskusteluyhteydessä.
Vihannesten ja marjojen avomaatuotanto vaatii Suomen oloissa monien eri tekijöiden huomioimista. Jo pelkästään sään erilaisiin vaihteluihin sopeutuminen vaatii viljelijältä varautumistoimia sekä vankkaa tietoa kuhunkin tilanteeseen tarvittavista toimenpiteistä. Huomioitavia asioita on pitkä lista: lajikkeen ja kasvupaikan valinta, tasapainoinen lannoitus, kastelun järjestäminen, ympäristöä säästävät toimet, tukien haku, työvoiman hankinta ja työnjohto. Nykypäivän puutarhatuottaja on monipuolinen ammattilainen. Te olette osaavia tekijöitä!
Hyvät kuulijat,
Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii auttamaan viljelijöitä ja koko ruokaketjua työssä kotimaisen tuotannon lisäämiseksi. Hallitus on ottanut erityiseksi seurannan aiheekseen alkutuotannon markkinoiden toiminnan kaikille osapuolille kannattavalla ja reilulla tavalla. Samalla tuotannon on oltava sellaista, että se täyttää nykypäivän tiukat kriteerit muun muassa ympäristön, ilmaston, työhyvinvoinnin sekä muiden tuotantovaatimusten suhteen.
Tuoreverkon viljelijöillä ja markkinointiketjulla nämä asiat ovat kunnossa, ja se varmistetaan muun muassa erilaisten laatujärjestelmien ja sertifikaattien käytöllä.
Allekirjoitin joitakin viikkoja sitten yhdessä maatalous- ja puutarha-alan tuottajajärjestöjen puheenjohtajien kanssa sopimuksen, joka koski alan energia- ja materiaalitehokkuuden edistämistä. Haluaisin kannustaa teitä kaikkia ottamaan työssänne entistäkin enemmän huomioon nämä näkökulmat ja hyödyntämään myös Suomen CAP-suunnitelmaan sisältyvät tuet. Tukia on jaossa esimerkiksi ympäristö- ja energianeuvonnalle uusiutuvan energian investoinneille ja ympäristön tilaa parantaville investoinneille.
Pienentynyt energian kulutus, hävikin pienentäminen tuotannossa sekä kierrätysmateriaalien käytön lisääminen parantavat suoraan myös toiminnan taloudellista tulosta.
Hyvät kuulijat
Tuoreverkon toiminta ja viljelijäyhteisö ovat erinomaisia esimerkkejä toimivasta konseptista, jossa kaikki ketjun jäsenet huomioidaan ja kaikkia kuullaan. Vaikka muitakin toimintamalleja on olemassa, on Tuoreverkon 25-vuotinen menestyksekäs taival osoittanut sen tarpeelliseksi ja toimivaksi osaksi avomaavihannesten ja –marjojen markkinaketjua.
Kestävällä arvopohjalla toimiva maatalous nauttii yleistä yhteiskunnallista hyväksyntää. Tämä näkyy myös ammattien arvostuksesta tehdyssä kyselytutkimuksessa. Maanviljelijä on noussut yli kolmenkymmenen vuoden aikana johdonmukaisesti erittäin arvostetuksi ammatiksi. Suomi on herännyt siihen, ettei ruoka ole itsestään selvyys, ja ruokasektoria arvostetaan syvästi.
Lämpimät onnittelut Tuoreverkolle, sen viljelijöille ja muita yhteistyökumppaneille tähänastisesta hienosta työstä. Toivotan onnea ja menestystä myös tuleville vuosille.