11.09.2024

Uusikaarlepyyn innovoijat

Mikael ja Anniina Segerstam viljelevät vihanneksia Soklotissa, Pohjanmaalla jo kolmannessa sukupolvessa. Viljelypinta-alaa heillä on 40 hehtaaria ja pääviljelykasvit ovat kukkakaali, keräkaali, pasternakka, punakaali, parsakaali, varhaiskaali ja raparperi. Vihanneksia kauppakunnostetaan ja pakataan läpi vuoden.

Keväällä Mikael asensi pelloilleen 1,5 kilometriä uutta kastelurunkolinjastoa. Tänä vuonna vettä on kuitenkin tullut riittävästi, mutta tulevaisuuden haasteisiin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin luonnonmuutoksiin on vain varauduttava. Mikael uskoo, että jatkossa kasteluntarve vain lisääntyy. Viimeiset 4 vuotta ovat vahvasti sen osoittaneet. Kesällä 2023 viljelyssä ollut, muutama vuosi sitten ostettu 20 hehtaarin peltopinta-alan kasvusto ei olisi pärjännyt, jollei pelloilla olisi ollut jo valmiina kastelurunkolinjaa. Kuluneen kesän aikana tilalle rakennettiin myös uusi konehalli. Vierailimme 1800 neliön konehallissa, jonne saa kätevästi suojaan ja sisätiloihin kaikki tilan koneet, kaalihäkit ja pakkausmateriaalit.

Tilalta siirryimme peltokierrokselle. Tänä vuonna palsternakkasadon korjuuseen on jo päästy hyvissä ajoin. Muistissa on viime vuoden katastrofi, kun koko 5 hehtaarin palsternakkasato jäi kokonaisuudessaan maahan, koska pelto oli niin märkä, että sadonkorjuu oli mahdotonta. Nyt sato näyttää erittäin hyvältä ja palsternakka on suurta. Sadonkorjuuseen on päästy lähes 2 kuukautta normaalia ajankohtaa aikaisemmin. 

Kukkakaalin osalta tilanne on myös lupaava. Kasvukausi on ollut suotuisa, ja olemme testanneet tänä vuonna myös uusia lajikkeita, jotka näyttävät kasvavan hyvin, Mikael kertoo. Tavoitteena on aina parantaa sadon laatua ja määrää. Kaalisadostakin näyttää tulevan erityisen runsas tänä vuonna ja kaiken kaikkiaan, tämä vuosi näyttää erittäin lupaavalta.

Mikael on kehittänyt ja rakentanut yhdessä insinööriveljensä Henryn kanssa tilalle kaalinnostoon soveltuvan korjuukoneen, Kålossuksen. Kålossus on maailman ainoa itsekulkeva ja kauko-ohjattava korjuukone, kehuu Mikael. Koneen runkona on käytettynä ostettu metsätraktori ja hydrauliikka siinä oli jo valmiina. Kukkakaalinnostovideosta näet Kålossuksen tarkemmin.

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista