09.06.2024

Vadelmaa Tyrvännöltä

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy on hattulalainen puutarha-alan perheyritys, joka sijaitsee aivan Lepaan kampuksen kyljessä. Nimestään huolimatta Tyrvännössä ei viljellä enää vihanneksia, vaan vadelmaa, mansikoita ja karhunvadelmaa.

Sukupolvenvaihdoskin tilalla on jo tehty. Eino Markkanen on ottanut yrityksen vetovastuun isältään Jussipekka Markkaselta. Avomaan viljelystä luovuttiin kokonaan kesällä 2023. Kaikki marjat viljellään nyt kasvutunneleissa, joita on jo 91 kahdeksan hehtaarin alalla. Niistä korjataan satoa yli 250 000 kiloa vuodessa. Jussipekka esitteli meille alkuun uuden pakkaamohallin, joka valmistui reilu vuosi sitten.

Tuotantotiloihin tutustumisen jälkeen ajoimme vadelmatunneleille. Ensimmäinen vadelmasato oli poimittu juuri vierailumme
ajankohdan aamuna, mutta pääsimme silti herkuttelemaan valtavan kokoisilla vadelmilla. Vadelmakasvustojen satoa päästään poimimaan aikaislajikkeella noin 25 eri päivänä, kun taas Glen Ample lajikkeella poimintaa voi olla  jopa yli 40 kertaa kesän aikana samasta kasvustosta.

Kukinnan aikainen pölytys on marjasadon onnistumisen edellytys. Tunneleiden suulla kävikin melkoinen surina ja lento-
liikenne. Pölytyspalvelumme on ulkoistettu paikalliselle mehiläistarhaajalle, mutta pistoksilta en ole kyllä välttynyt, naurahti Eino.

Eino Markkanen vadelmatunnelissa
Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista