08.05.2024

Pohjois-Savossa Leppävirran Kotalahdella viljellään Bimiä® nyt 20 hehtaarin alalla.

Pekka ja Ari Torvinen, isä ja poika alkoivat viljellä tilallaan Kotimaista Bimi®-varsiparsakaalia vuonna 2019. Tilalla on viljelty mansikkaa jo vuodesta 1969 lähtien. Lisäksi tilalla viljellään vihreää lehtikaalia ja mustakaalia.

Bimi®-varsiparsakaali on parsakaalin hoikempi serkku, joka on pinaattikiinankaalin ja tavallisen parsakaalin risteytys. Varsiparsakaalia kutsutaan ulkomailla bimin® lisäksi myös nimellä Tenderstem®. Ne ovat suojattuja nimiä, tietyn siemenfirman rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Bimi® on perinteistä parsakaalia makeampi, rapeampi ja kapeavartisempi, jonka voi syödä varsineen päivineen raakana tai kypsennettynä. Torvisilla Bimin® satokausi kestää kesäkuun puolesta välistä aina syksyyn ja ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Bimi® on todella sopeutuva kasvi; samaa lajikketta viljellään aina Keniasta Kotalahdelle saakka, ja Torviset ovatkin maailman pohjoisin Bimi® tila.

Varsiparsakaalien taimet on istutettu pellolle viikon välein, sillä sato korjataan aina kerran viikossa. Varsiparsakaali on myöskin erittäin satoisa, sillä samasta kasvustosta kerätään sato jopa 12 kertaa. Sato korjataan käsin, joka vaatii paljon työvoimaa. Tilalla on kasvukauden huipussa 80 kausityöntekijää.

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista