26.05.2025
Retiisi (Raphanus sativus) on yksi vanhimmista viljellyistä juureksista. Sen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, jopa n. 2700 ennen ajanlaskun alkua muinaiseen Egyptiin ja faaraoiden aikaan. Sen uskotaan olleen osa pyramidien rakentajien ruokavaliota. Retiisi oli arvostettu ravinnonlähde myös antiikin Kreikassa ja Roomassa – roomalaiset uskoivat sen edistävän ruoansulatusta ja käyttivät sitä sekä lääkinnällisesti että ruokapöydässä.
Keskiajalla retiisi levisi Euroopan eri osiin ja sai jalansijaa erityisesti Keski- ja Pohjois-Euroopassa. 1500-luvulla retiisi saapui myös Aasiaan ja Amerikkaan, missä siitä kehitettiin uusia lajikkeita ja käyttötapoja. Nykyään retiisi on suosittu juures ympäri maailmaa, ja sen viljely on tärkeä osa monien maiden puutarhataloutta.
Kalannissa Pihanperän Kari ja Jani ovat viljelleet retiisiä jo lähemmäs 15 vuotta. Ensimmäiset siemenkylvöt tehtiin jo huhtikuun lopussa ja ensimmäinen retiisin sadonkorjuu alkaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Näitä rapeita ja rouskuvia herkkuja saadaankin sitten rouskutella koko kesän ajan aina elokuun loppuun saakka.
Retiisit kylvetään siemenestä. Eli keväällä peltojen muokkauksen ja penkkien teon jälkeen kylvökoneella on töitä. Retiisiä kylvetään viikon välein. Näin kaikki ihanat punaiset pallerot eivät valmistu yhtä aikaa, vaan tuoretta satoa saadaan tasaisesti koko kesän ajan. Retiisin kasvuaika kesällä on noin 23 päivää. Heti kylvön jälkeen retiisipenkit peitetään verkoilla tuholaisten suojaamiseksi. Retiisin lehtiä syövät tuholaisista etenkin kirpat. Itse viljelyssä Pihanperät eivät käytä lainkaan kemiallisia rikkakasvien tai tuholaisten torjunta-aineita. Näin maku ja laatu on mitä erinomaisin!
Retiisin nosto, käsittely ja pakkaaminen on käsityötä. Ensimmäiset retiisit nostetaan pellosta nippuina varsien kera touko-kesäkuun vaihteessa. Näitä naatillisia retiisejä löydät S-ryhmän myymälöistä kesäkuun alussa.
Tästä pääset katsomaan videon retiisin käsittelystä Pihanperän tilalta kesältä 2024.
Retiisi on kevyt ja ravinteikas juures. Se sisältää vain vähän energiaa – noin 15 kilokaloria sataa grammaa kohden – mutta tarjoaa runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, kaliumia ja kuitua.
Rapsakka retiisi kasvaa nopeasti ja on tuttu näky kesäisissä salaateissa ja ruoka-annosten koristelussa. Retiisi on paras käyttää tuoreena, sillä se ei kestä pitkää säilytystä. Sen rapea rakenne ja mieto, hieman pippurinen maku tekevät siitä erinomaisen lisän salaatteihin, voileipiin ja keväisiin kasvisruokiin. Retiisit voi nauttia sellaisenaan raakana, mutta ne sopivat myös paahdettaviksi, pikkelöitäviksi tai jopa keittoihin tuomaan rakennetta ja makua. Myös retiisin naatit ovat syötäviä – ne voi käyttää esimerkiksi pestoon tai lisätä vihersmoothieen.
Retiisit säilyvät parhaiten, kun ne käsitellään oikein heti oston jälkeen:
Vinkki! Pikkelöi retiisit pidempää säilytystä varten. Pikkelöidyt retiisit säilyvät jääkaapissa useita viikkoja ja saat raikkaan lisukkeen pitkäksi aikaa.
Ainekset:
Valmistusohje:
Pikkelöidyt retiisit säilyvät jääkaapissa noin 2–3 viikkoa ja sopivat mainiosti lisukkeeksi esimerkiksi salaatteihin, voileipiin tai grilliruokien kylkeen.