paksoi




14.04.2025

Pian sitä saa – nimittäin kotimaista Paksoita!

Paksoi eli pinaattikaali tunnetaan myös nimillä pak choi, pak choy, bok choi tai bok-choy. Paksoi on lähtöisin Aasiasta ja kenties se onkin syy sen monille nimille, vaikkakin kaikki tarkoittavat samaa kiinankaalille sukua olevaa kasvista!

Merilän tilalla Kalannissa viljelijä Jaakko Pietilä kasvattaa paksoita vesiviljelyssä 1000 neliön alalla. Ensimmäinen sato valmistuu huhti-toukokuun vaihteessa. Kasvihuoneessa tapahtuva vesiviljely mahdollistaa paksoin varhaisen satokauden aloittamisen. Tilalla viljellään myös kukkakaalia, jonka istutukset pellolle aloitettiin jo huhtikuun toisena viikonloppuna. Pian on vuorossa myös paksoin istutukset avomaalle. Pellolla paksoi on kasvatettava hyönteisverkkojen alla, sillä mehukkaan makea ja rapea paksoi on tuholaisten ”herkkujen herkku”.

Paksoi, kuten muutkin kaalikasvit, sisältää vitamiineja, kuten A, C ja K, sekä kivennäisaineita, kuten kalsiumia ja rautaa. Paksoi on myös vähäkalorinen, joten se sopii hyvin terveelliseen ruokavalioon.

Paksoin säilytys ja käsittely

Tuoreena paksoi säilyy parhaiten jääkaapin alaosassa, +2 – 5 asteessa. Paksoista voi hyödyntää niin lehdet kuin paksummat lehtiruoditkin. Käsittely on helppoa. Yksinkertaisin tapa on halkaista paksoi keskeltä kahtia ja huuhdella sen jälkeen huolellisesti ennen ruoan valmistusta. Lehdet voi halutessaan irrottaa ja suikaloida ohuemmiksi. Kova kanta kannattaa poistaa.

Käyttö

Kysyimme Jaakolta parhaita vinkkejä paksoin käyttöön. Jaakko vastasi, että paksoi on hyvin monikäyttöinen kasvis ja Aasiassa se on yleinen raaka-aine wokeissa, salaateissa sekä muissa ruuissa. Voit käyttää omaa mielikuvitusta ja makuhermoja sen käytössä. Se sopii kaikkeen mihin muutkin kaalikasvit, mutta kypsennysaika on todella lyhyt, mikä kannattaa huomioida. Jaakko suosittelee kokeilemaan paksoin lehtiosia ja varsien lehtiruoteja kurkkutikkujen tapaan.

Pienimmät lehdet ovat parhaita kypsentämättäkin, suuret ja mehevät lehdet kannattaa vähintäänkin kiehauttaa nopeasti 2-3 minuuttia, jolloin kaalin maku pehmenee ja makeus korostuu. Parhaimmillaan paksoi on kevyesti kypsennettynä niin, että lehtiin jää vielä reilusti purutuntumaa. Silloin ravintoarvot, maku ja väri ovat tallella. Muista lisätä paksoi lämpimiin ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa ja kypsennä sitä vain hetki.

Paksoi tuo mukavaa vaihtelua perinteisiin vihanneksiin ja sen maku on mieto ja hieman makea. Sen rapeat lehdet ja mehukas varsi sopivat erinomaisesti raakana salaatteihin, wokkeihin, keittoihin, pannulla paistettavaksi, höyrytettäväksi tai vaikka grillattavaksi.

  • slide

    Paksoi, kuva: Jaakko Pietilä

  • slide

    Paksoita vesiviljelyssä, kuva: Jaakko Pietilä

  • slide

    Suvituore Paksoin löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista!

  • slide

    Jaakko Pietilä, Merilän tila

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista