17.04.2025

Valkosipuli - Yhden rakkaus, toisen inhokki.

Kotimainen valkosipuli on laadukas ja terveellinen mauste, jota on saatavilla sekä tuoreena että kuivattuna. Valkosipuli koostuu 8-20 kynnestä, joita peittää ohut paperimainen kuori. Niitä löytyy myös yksikyntisinä. Väriltään se on valkoinen tai vaalean violetti. Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaat, joka johtuu sen sisältämistä rikkipitoisista eteerisistä öljyistä. Niistä myös johtuu valkosipulin aiheuttama pahanhajuinen hengitys.

Valkosipuli jakaa mielipiteitä ympäri maailmaa. Toisille se on välttämätön osa keittiötä, kun taas toiset karttavat sen voimakasta tuoksua ja makua. Keski-Aasiasta peräisin oleva valkosipuli eli kynsilaukka on paitsi mauste myös tuhansia vuosia vanha lääkekasvi, jolla on uskottu olevan maagisiakin ominaisuuksia. Kukapa ei olisi kuullut sen flunssaa tai vampyyreja karkottavista ominaisuuksista?

Valkosipulin viljely Suomessa

Suomessa valkosipulia viljeltiin vuonna 2024 noin 58 hehtaarin alalla (Lähde Luken puutarhatilasto). Meille valkosipulia viljelee Pitkäsen kurkkutila Oy, jonka satokausi alkaa valkosipulilla! Perniössä sijaitseva Pitkäsen kurkkutila on varhaistuotannon parhailla paikoilla. Meeli ja Jari Pitkänen viljelevät valkosipulia hehtaarin alalla. Istukkaat pistetään peltoon jo syksyllä ja loppukeväästä valkosipulia päästään myymään nippuina. Suomessa arvostetaan kotimaista valkosipulia ja Pitkäset viljelevätkin nippusipulin täysin ilman torjunta-aineita.

Pääviljelykasvi Pitkäsen kurkkutilalla on nimensä mukaisesti avomaankurkku, jota viljellään noin 15 hehtaarin alalla. Lisäksi kesäkurpitsaa kasvatetaan 8 hehtaarilla.

Tuore vai kuivattu valkosipuli?

Tuoreessa valkosipulissa on oma viehätyksensä. Maku on paljon pehmeämpi, aromikkaampi ja lempeämpi kuin kuivatun sipulin. Tuoreen sipulin voi käyttää naatteineen. Tuoreessa valkosipulissa kynsien väliseinät ovat pehmeitä, joten kynsiä ei tarvitse edes kuoria. Tuore valkosipuli säilyy jääkaapissa noin kolme viikkoa. Optimi säilytyslämpötila on +2 – +5 astetta. Kuivattu valkosipuli säilyy hyvin huoneenlämmössä, kunhan se pidetään kuivassa ja ilmavassa paikassa, valolta ja lämmöltä suojattuna. Liian lämpimässä sipulit alkavat itää ja kosteassa tai muovipussissa ne puolestaan mätänevät herkästi.

Valkosipulin terveysvaikutukset

Tutkimusten mukaan valkosipuli voi alentaa korkeaa verenpainetta, auttaa ehkäisemään flunssaa, tappaa bakteereja ja ehkäisee tulehduksia. Tuore, kuumentamaton valkosipuli tarjoaa parhaat terveyshyödyt, sillä kuivattaminen laskee joidenkin terveyttä edistävien ainesosien toimintaa ja tehoa. Kuivattu valkosipuli toimii kuitenkin hyvin maustamiseen, sillä makua kuivatus ei vie!

Valkosipulin käyttö

Valkosipulia käytetään monipuolisesti mausteena erilaisissa ruuissa; padoissa, pitsoissa, kastikkeissa, leivissä, sämpylöissä ja salaattikastikkeissa. Liharuoista, etenkin lammasruoat usein maustetaan valkosipulilla. Tuoreet valkosipulin kynnet ovat mehukkaita ja niitä voi vaikka grillata kokonaisina tai paahtaa uunissa lisäkkeeksi. Valkosipulin vihreitä lehtiä ei pidä unohtaa. Ne ovat herkullisen makuisia ja niitä voi käyttää sellaisenaan, vaikka salaateissa.

Mihin kaikkeen sinä käytät valkosipulia?

Valkosipulinippuja Meeli ja Jari Pitkänen
Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista