17.04.2025
Kotimainen valkosipuli on laadukas ja terveellinen mauste, jota on saatavilla sekä tuoreena että kuivattuna. Valkosipuli koostuu 8-20 kynnestä, joita peittää ohut paperimainen kuori. Niitä löytyy myös yksikyntisinä. Väriltään se on valkoinen tai vaalean violetti. Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaat, joka johtuu sen sisältämistä rikkipitoisista eteerisistä öljyistä. Niistä myös johtuu valkosipulin aiheuttama pahanhajuinen hengitys.
Valkosipuli jakaa mielipiteitä ympäri maailmaa. Toisille se on välttämätön osa keittiötä, kun taas toiset karttavat sen voimakasta tuoksua ja makua. Keski-Aasiasta peräisin oleva valkosipuli eli kynsilaukka on paitsi mauste myös tuhansia vuosia vanha lääkekasvi, jolla on uskottu olevan maagisiakin ominaisuuksia. Kukapa ei olisi kuullut sen flunssaa tai vampyyreja karkottavista ominaisuuksista?
Suomessa valkosipulia viljeltiin vuonna 2024 noin 58 hehtaarin alalla (Lähde Luken puutarhatilasto). Meille valkosipulia viljelee Pitkäsen kurkkutila Oy, jonka satokausi alkaa valkosipulilla!
Pääviljelykasvi Pitkäsen kurkkutilalla on nimensä mukaisesti avomaankurkku, jota viljellään noin 15 hehtaarin alalla. Lisäksi kesäkurpitsaa kasvatetaan 8 hehtaarilla.
Tuoreessa valkosipulissa on oma viehätyksensä. Maku on paljon pehmeämpi, aromikkaampi ja lempeämpi kuin kuivatun sipulin. Tuoreen sipulin voi käyttää naatteineen. Tuoreessa valkosipulissa kynsien väliseinät ovat pehmeitä, joten kynsiä ei tarvitse edes kuoria. Tuore valkosipuli säilyy jääkaapissa noin kolme viikkoa. Optimi säilytyslämpötila on +2 – +5 astetta. Kuivattu valkosipuli säilyy hyvin huoneenlämmössä, kunhan se pidetään kuivassa ja ilmavassa paikassa, valolta ja lämmöltä suojattuna. Liian lämpimässä sipulit alkavat itää ja kosteassa tai muovipussissa ne puolestaan mätänevät herkästi.
Tutkimusten mukaan valkosipuli voi alentaa korkeaa verenpainetta, auttaa ehkäisemään flunssaa, tappaa bakteereja ja ehkäisee tulehduksia. Tuore, kuumentamaton valkosipuli tarjoaa parhaat terveyshyödyt, sillä kuivattaminen laskee joidenkin terveyttä edistävien ainesosien toimintaa ja tehoa. Kuivattu valkosipuli toimii kuitenkin hyvin maustamiseen, sillä makua kuivatus ei vie!
Valkosipulia käytetään monipuolisesti mausteena erilaisissa ruuissa; padoissa, pitsoissa, kastikkeissa, leivissä, sämpylöissä ja salaattikastikkeissa. Liharuoista, etenkin lammasruoat usein maustetaan valkosipulilla. Tuoreet valkosipulin kynnet ovat mehukkaita ja niitä voi vaikka grillata kokonaisina tai paahtaa uunissa lisäkkeeksi. Valkosipulin vihreitä lehtiä ei pidä unohtaa. Ne ovat herkullisen makuisia ja niitä voi käyttää sellaisenaan, vaikka salaateissa.
Mihin kaikkeen sinä käytät valkosipulia?