VEGAANINEN KASVISWELLINGTON

Tämä upea joulupöydän katseenvangitsija, vegaaninen wellington kätkee sisälleen 3 herkullista kasvistäytettä, jotka voit valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä. Jouluaattona sitten vain kasataan täytteet wellingtonin sisään ja laitetaan koko komeus uuniin valmistumaan ja nostetaan se suoraan joulupöytään! 

Tarvittavat raaka-aineet:

  • 1 pkt lehtitaikinaa (joko levyinä 500g tai isona palana 600g, vegaaninen)
  • 1 dl kauramaitoa (jos et tee vegaanista, käytä kanamunaa)

Täyte 1:

  • 1 keskikokoinen punajuuri, joka esikeitetään pestynä kuorineen, noin 20 minuuttia.
  • suolaa keittoveteen

Täyte 2:

  • 150 g lehtikaalta
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • suolaa, mustapippuria

Täyte 3:

  • 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli hienoksi pilkottuna
  • 1 palsternakka, kuorittu ja leikattu kuutioiksi
  • 1 porkkana, kuorittu ja leikattu kuutioiksi
  • 150 g metsäsieniä esim. kanttarelleja hienoksi pilkottuna
  • iso omena, kuorittu ja leikattu kuutioiksi
  • timjamia
  • rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria
kasviswellington

 

Valmistus:

Täyte1:

Kuori keitetty, jäähtynyt punajuuri ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

Täyte 2:

Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä isossa pannussa ja paista hienonnettua valkosipulia, kunnes ne tuoksuvat. Lisää lehtikaalit ja tilkka kiehuvaa vettä ja keitä, kunnes lehtikaali on kuihtunut ja vesi haihtunut. Mausta ja jäähdytä.

Täyte 3:

Varaa kaikki täytteen ainekset valmiiksi.

Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa. Lisää ensin sipuli ja paista sitä hetki, kunnes se  pehmenee hieman. Lisää sitten porkkanat ja palsternakat ja paista noin 5-7 minuuttia. Lisää sienet ja nosta tarvittaessa levyn lämpöä. Paista, kunnes sienistä irronnut vesi on haihtunut.

Lisää joukkoon kasvisliemi ja anna hautua 5 minuuttia, kunnes neste on haihtunut.

Mausta seos tuoreella timjamilla ja rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makusi mukaan mausteita.

Lopuksi lisää omenat joukkoon, poista liedeltä ja anna jäähtyä.

Wellingtonin kokoaminen:

Sulata lehtitaikina ohjeen mukaan. Varaa jäähtyneet täytteet hyvin saataville.

Kauli puolet lehtitaikinasta suorakulmion muotoiseksi pohjalevyksi kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä. Liu'uta kaulittu pohja leivinpapereineen valmiiksi pellille ennen täytteiden lisäämistä.

Lusikoi ½ täytteestä 3 taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Jätä reunavara. Lisää ½ lehtikaaliseoksesta, ½ punajuuriviipaleista ja toista vielä toinen kerros samalla tavalla.

Kauli loppu taikina hieman edellistä suuremmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja aseta se täytteiden päälle. Painele taikinan reunat tiiviisti yhteen pohjan kanssa ja leikkaa ylimääräinen taikinanosa pois. Painele vielä reunoja sormin ylöspäin.  Jäljelle jääneestä taikinasta voit tehdä koristeluja wellingtonin pinnalle.  Voitele kauramaidolla tai kanamunalla, jos et tee vegaanista wellingtonia. Tee muutama höyryreikä hammastikulla wellingtonin päälle.

Paista 35-40 minuuttia 200°C uunissa keskitasolla tai kunnes se on kullanruskea ja rapea. Jäähdytä noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Tarjoile esimerkiksi karpalokastikkeen kanssa.

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista