Porkkala ja palsterkala

Nämä porkkanasta ja palsternakasta tehdyt kylmäsavukalaa jäljittelevät kasvisvaihtoehdot ovat erinomainen lisä vegaaniseen joulupöytään. Tarjoile kylmäsavulohen tyyliin suupaloiksi leikatuilta leipäpalasilta, joihin on sipaistu vegaanista levitettä.

Tarvitset:

  • 2 isoa porkkanaa (kannattaa valita mahdollisimman leveitä porkkanoita)
  • 2 isoa palsternakkaa (ks. yllä)
  • pkt (1 kg) karkeaa merisuolaa

Marinadi:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  •  1 tl nestemäistä savuaromia tai voit vaihtoehtoisesti savustaa juurekset itse.

Valmistusohje:

  1. Pese ja kuivaa porkkanat ja palsternakat.
  2. Ripottele vuoan pohjalle noin 1 cm merisuolaa ja aseta porkkanat ja palsternakat suolapedin päälle. Peitä juurekset lopulla suolalla.
  3. Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 1,5 tuntia.
  4. Riko suolakuori, ota juurekset pois vuoasta ja anna niiden hieman jäähtyä.
  5. Kuori terävän veitsen avulla ja siivuta juurekset ohuiksi siivuiksi pitkittäin juustohöylällä tai terävällä veitsellä. Jos käytät nestemäistä savuaromia marinadissa:
  6. Lado porkkana ja palsternakkasiivut esimerkiksi lasiastioihin, joihin saa tiiviit kannen ja kaada marinadi päälle. Anna maustua jääkaapissa tiiviissä rasiassa tai kelmun alla 1-2 päivää.

 

Savustaminen

Itse savustin porkkanat ja palsternakat sähkösavustimella, sillä meidän kaupastamme ei löytynyt nestemäistä savuaromia. Tein sen näin:

Lado porkkana ja palsternakkasiivut folion päälle väljästi ja käännä folion reunat sivuilta ylös. Käytin valmiita savustusleppälastuja. Esilämmitin savustinta hetken ja päästin ensimmäiset "kitkerät" savut ulos ennen viipaleiden lisäämistä savustimeen. Savustusaika oli noin 13-15 minuuttia. Savustamisen jälkeen siirsin viipaleet heti lasiastioihin ja lusikoin rypsiöljy-valkoviinietikkamarinadin (savoaromia ei siis  ollut) niiden päälle. Annoin maustua jääkaapissa tiiviissä rasiassa yhden päivän ja sen jälkeen jo maistelin. Herkkua olivat!

Tarjoiluehdotus:

  • Ruisleipäpaloja sopiviksi suupaloiksi leikattuina
  • Vegaanista levitettä (Käytimme vegaanista valkosipuli-persiljalevitettä, se sopi vallan mainosti)
  • palsterkalaa ja porkkalaa päälle

Tuoreverkon keittiössä, Tanja L

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista