Jouluiset kasvisgratiinit

Raaka-aineet:

100 g ruusukaleja

1 palsternakka

1 punajuuri

100 g lehtikaalia

1-2 valkosipulinkynttä

1 punasipuli

hasselpähkinöitä

aurajuustoa

käyttövalmiita kanttarelleja tai muita metsäsieniä

öljyä

 

Valmistusohje:

 

  1. Esikeitä punajuuri kokonaisena, pestynä kuorineen, noin 20 minuuttia. Kuori keitetty, jäähtynyt punajuuri ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
  2. Keitä kuorittu palsternakka neljänä isona lohkona noin 7 minuuttia. Lisää suolaa keitinveteen. Pilko jäähtynyt palsternakka kuutioiksi.
  3. Keitä ruusukaaleja 5 minuuttia, valuta, jäähdytä ja halkaise kahtia.
  4. Hienonna lehtikaalit ja valkosipuli. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä isossa pannussa ja paista hienonnettua valkosipulia, kunnes ne tuoksuvat. Lisää lehtikaalit ja tilkka kiehuvaa vettä ja keitä, kunnes lehtikaali on kuihtunut ja vesi haihtunut. Mausta ja jäähdytä.

Laita jokainen raaka-aine paloiteltuna omaan uuniastiaan. Mausta ”makupareilla”:

🧀Punajuurelle aurajuustoa (vuohenjuustokin käy)

🌰Palsternakalle hasselpähkinöitä rouhittuna

🧅Ruusukaaleille punasipulia ja sieniä

🧄Lehtikaali paistettiinkin jo valkosipulin kanssa, mutta voit kokeilla sekaan kylmäsavulohta pieninä kuutioina.

Juustogratiinikastike

2 rkl voita tai juoksevaa margariinia

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl täysmaitoa

2 dl mozzarellajuustoraastetta

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

 

  1. Kuumenna pinnoitetussa kattilassa rasva ja sekoita siihen jauhot.
  2. Kaada joukkoon maito hyvin sekoittaen. Keitä kastiketta noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Kaada juustokastike kasvisvuokienpäälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile pääruoan lisukkeena.

Vinkki: Voit koota gratiinivuoat myös ennakkoon jo edellisenä päivänä ja gratinoida annokset vasta ennen tarjoilua.

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista