1 varhaiskaali
3 rkl vaaleaa balsamietikkaa
3 rkl öljyä
2 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria
kirveliä
Leikkaa varhaiskaali 6-8 lohkoksi niin, että kanta pitää kaalinlehdet paikoillaan. Sekoita keskenään vaalea balsamietikka, öljy ja hunaja. Grillaa kaalilohkoja miedolla lämmöllä aina välillä käännellen ja samalla maustekastiketta pintaan sutien, kunnes kaaleissa on kaunis paistunut pinta ja ne ovat mukavasti pehmentyneitä. Mausta kaalin lohkot suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile aiolin ja pikkelöidyn retiisin kanssa, viimeistele tuoreella kirvelillä.
1 dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan kuori ja mehu
Aiolia varten kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mausta majoneesi valkosipulilla sekä sitruunan raastetulla kuorella ja puristetulla mehulla.
150 g retiisejä
1 dl väkiviinietikkaa
½ dl vettä
1rkl sokeria
½ tl suolaa
Valmista pikkelöity retiisi hyvissä ajoin. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi. Mittaa kattilaan etikka, vesi, sokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja kaada retiisien päälle. Anna jäähtyä ja tarjoile heti tai anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.